Йога табір

+38(096)803-47-70

Екадаші. Ведичні пости.

Ekadashi

Одним з прадавніх перевірених засобів очищення, як на тілесному,грубому, так і тонкому плані, є піст. Екадаші – ведичні пости,що їх дотримуються двічі на місяць, по чітко визначених для кожної місцевості датах.

Піст – це усвідомлена аскеза, якої дотримуєшся систематично. Екадаші –  одноденні пости, яким прихильники Ведичного знання слідують з прадавніх часів, двічі на місяць. Чому слід поститися по чітко визначеним дням циклу Місяця? Бо саме Місяць, наряду із Сонцем, найбільш вагомо впливає на біоритми і баланс людського організму, не лише на фізичне тіло, а й на тонке – ментальне і духовне. Екадаші сприяють очищенню тіла і свідомості.

Як налаштуватися для проведення посту, як саме дотримуватися його, який рівень аскези обрати, і як виходити з посту – це важливі аспекти. Ознайомитися з правилами дотримання Екадаші ви можете тут:

http://vedaem.com.ua/pravila/

Аюрведа так визначає важливість посту: «Під час посту незбалансовані доші приходять у рівновагу, вогонь травлення їжі розпалюється, стан тіла й розуму нормалізується. Крім того, з’являється фізична легкість, здоровий апетит і спрага, гарний настрій і травлення, також сила й енергія». Чистота почуттів і рухових органів, правильне очищення, легкість тіла, здоровий апетит, своєчасна поява голоду й спраги, чистота у місці перикарда й горла, розслаблення тіла, бадьорість, свобода від ліні – такі блага у результаті дотримання посту. Махатма Ґанді говорив: «Я дотримуюсь посту, щоб контролювати тіло й душу. Він дає мені силу й рішучість для досягнення мети».

Крім блага, що дає піст в Екадаші для здоров’я, ще існує духовне благо.

«Якщо людина постить в екадаші, Я спалюю всі її гріхи і дарую Свій трансцендентний прихисток. Екадаші – найкращий день для руйнування всіх гріхів. Він дарується на благо всім». (Шрі Крішна – Арджуні).

У Брахмавайварта-пурані зазначається: «Той, хто поститься в екадаші, звільняється від усіх наслідків гріховних вчинків і його праведність зростає. Основне, однак, не в тому, щоб дотримуватися посту, а в тому, щоб зміцнити свою віру в Бога й утвердитися у любові до Нього. Щирість посту в екадаші полягає в тому, щоб звести до мінімуму запити тіла й максимально використати час для служіння Богові, повторюючи мантри або виконуючи іншу діяльність. Краще, що можна робити під час посту, – це згадувати про діяння Бога й постійно слухати Його святе ім’я». Якщо людина дотримується всіх правил, то вона одержує те благо, про яке говориться.”

Шрі Харі Дас ( Юрій Адамович Степанюк) за книгою “Ведичні знання про здоров’я”.

Читайте про Екадаші і його дати для України, тут:

http://vedaem.com.ua/

https://sites.google.com/view/ahimsa/

Хочу з вами
Instagram