Йога табір

+38(096)803-47-70

Йога-кухня

ПРАСАД

Прасад – “їжа для душі” – атрибут Йога-табору Прана. Вегетаріанська йога-кухня – питома складова процесу очищення тіла і розуму.

Для гостей Йога-табору Прана готує йога-кухар Бхадавардхана Дас. 

“Ми є тим, що ми їмо”. Меню категорії Саттва – перша умова стійкого Здоров’я, це – “Їжа для душі” – свіжа, приготовлена в чистоті, з найкращих продуктів, і при благостному стані розуму,  запропонована Богу – Прасад, є нашим неодмінним атрибутом. Прасад сам по собі є могутнім засобом, здатним очистити тіло і розум.  Домашнє сільське молоко, панір, пахта(аюрведичний йогурт), гхі (топлене вершкове масло),  свіжі овочі і фрукти, ягоди, зерно-бобові, індійські спеції, горіхи, кунжутна, оливкова олії, а також крупи – основні продукти, з яких готується наша їжа для душі.
1466167477BZZeEURn

“Якщо ви правильно харчуєтесь, то навіщо вам лікуватись? Якщо ви харчуєтесь хибно, тоді навіщо вам лікуватись?” Аюрведа, Наука Життя.

“Залиште ваші ліки в аптеках. Якщо ви не вмієте правильно влаштувати режим харчування, жодні ліки не поможуть ані вам, ані вашим пацієнтам” (Гіпократ в зверненні до колег-лікарів).

Надаємо приблизне меню на 3 дня:

  • Перший день:

Сніданок: солодкий молочний рис з ізюмом, курагою і горіхами, йога- чай з булочкою;

Обід: дал (східний суп з бобових), сабджи (овочеве рагу з паніром), чапаті (індійський хліб), Лимонад з м’ятою. Кхір (святкова індійська страва);
Вечеря: вегетаріанський бургер, грецький салат з шпинатом, гаряче молоко з куркумою і  східними солодощами.

  • Другий  день:

Сніданок: вівсяна каша з домашнім йогуртом і фруктовим асорті, домашнє печиво;

Обід: борщ вегетаріанський, сабджи з броколі і перцем, котлети вегетаріанські, азіатський салат з апельсином, шпинатом, авокадо; пурі (смажений індійський лаваш);
Вечеря: рис з шпинатом, гаряче молоко з куркумою,  чапаті або печиво.

  • DSCN2110
    Третій день:

Сніданок: солодкий морквяний кхір, халава, йога-чай;
Обід: суп-пюре з шпінатом, печена картопля з паніром “гауранга”, джінджер-бір   (імбирний газований напій), йога-шарики;
Вечеря: кічері, або  вегетаріанська піца, салат, гаряче молоко з куркумою.

Шрі Свамі Шивананда, видатний йога-терапевт минулого століття, твердить: ніякі ліки, навіть сильнодіючі, не в змозі перебороти хворобу, якщо ви не влаштували правильний раціон харчування. Йога – практика, що її дотримуєшся, без застосування саттвічного харчування, може стати згубною, бо лише прискорить дію внутрішніх патологічних змін. Людина, яка харчується за правилами саттви – гармонії, здатна  вилікуватись і досягнути стійкості здоров’я, навіть не практикуючи фізичні вправи.

На протязі дня відвідувачі табору мають можливість випити йога-чай і «підкріпитись» випічкою в будь-якій час.

ПРАСАД

Прана, життєва енергія, наповнює нас не лише з повітрям, яким ми дихаємо, але й з водою і їжею, які споживаємо, щоб підтримувати життєздатність тіла. Повноцінне очищення організму на фізичному,  ментальному , енергетичному  рівнях  можливе  лише за умови повної відмови від продуктів, які  забруднюють і зашлаковують організм,  «блокують» імунну  систему. Для здоров’я необхідна їжа категорії саттва – найкраща і благостна, що містить Прану.

Усі, хто знайшов у собі сміливість стати на шлях йоги, має усвідомити принцип Агімса – не вбивай; не нашкодь світу, що тебе оточує і частиною якого є ти. І не нашкодь собі, бо ти є  Він. Гуруджі Б.К.С.Айєнгар вчить: “Практикуючи йогу неодмінно налаштовуй розум на вегетаріанство. Йогічні асани, пранаями, бандхи, крійї несуть здоров’я і стійкість лише тим, хто відповідно харчується. Усі йогічні теніки несуть загрозу здоров’ю тих, хто харчується плоттю втілених істот – м’ясом. рибою, яйцями, морепродуктами. Йогічна практика для таких людей лише прискорює вияв патологічних змін в організмі. Не усі вегетаріанці дотримуться йогічних принципів. Але усі йогіни мають бути вегетаріанцями.”
IMG_3844
Вегетаріанська кухня, збалансоване харчування, яке ми пропонуємо,  надає достатньо енергії для активного способу життя і відновлення фізичних сил, зростання рівня фізичних якостей в любій віковій категорії.

За бажанням ви  зможете  навчитися  приготуванню  страв індійської  та  всесвітньої йога-кухні у нашого йога-кухаря, який має великий досвід обслуговування йога-фестивалів, і готовий надати усім бажаючим  кулінарні майстер-класи. А такожознайомитись з церемонією освячення Прасаду.

DSCN2104
Надаємо рекомендації  від Бориса Рагозіна, визнаного лікаря-аюрведа:

1) Сніданок має бути легким, після сходу Сонця; обід має включати усі 6 смаків;  легка вечеря, без продуктів, що утворюють слиз, до заходу Сонця. Не вживати “перекусів”,  проміжок між прийомами їжі – не менше 3-х годин!

2) Запивати їжу теплою водою або напоєм, саме під час вживання їжі, а не заздалегідь або після.

3) Застосовувати в стравах сумісні продукти, наприклад, не комбінувати йогурт з фруктами і ягодами, кисло-молочні продукти з молоком; не змішувати тушені овочі з сирими; овочі з фруктами та ін.;

4) Дослухатися свого шлунку,  а не “розуму”, щоб розрізнити дійсний голод від хибного апетиту, “емоційного” . Важливо раз на рік робити детокс організму, т.як зашлаковані системи дають збій, і їх сигнали до головного мозоку часто трактуються, як почуття голоду, хоча насправді організм вимагає очищення і звільнення від токсинів і кислотних отрут, солей, шлаків.

5) Не вживати холодних льодяних напоїв, ні в яку пору року! Охолоджені нижче кімнатної температури напої діють на ШКТ таким чином, що їжа, яка вживається разом з ними, не встигає пройти травлення в шлунку,  а відразу, неперетравлена, проштовхується в кишечник, і там зазнає зігнівання.  Шлунок лишається порожнім і  відчуття голоду не задовільняється. (Тому люди, що харчуються  гамбургерами і катроплею фрі, запиваючи їх колою з льодом, часто мають зайву вагу, бо не втамовують голод, чим збільшують статки  фастфудів, купляючи подвійні порції). Окрім цього охолоджені і  льодяні напої (кола з льодом, т.ін.) не втамовують спрагу в спекотні сезони, а вимагають від організму багато корисної енергії для їх “підігріву” і перетравлення, чим викликають втому і слабкість.

6) Вживати свіжо-приготовлену їжу. Намагатися не вживати продукти, що містять консерванти. Також некорисними і небезпечними є “знежирені” продукти, наприклад знежирене молоко, т.як в ньому неприроднім шляхом видозмінено  формулу молока.

7) Назавжди відмовтеся від використання мікрохвильвих пічок для приготування або підігріву їжі! Структура поживних речовин змінюється під дією хвильового випромінювання, система травлення людини неспроможня засвоїти таку “їжу” з користю.

8) Пам’ятайте “золоте правило”: з-за столу слід вставати з відчуттям легкого насичення, не переїдати ні в якому разі! Надмірна їжа не перетравлюється , а перетворюється на аму – токсин, що розноситься усіма каналами по тілу і утворює небезпеку ураження найбільш слабких органів і систем, викликає патологічні зміни в тканинах і органах.

20170703_132336