Йога табір

+38(096)803-47-70

Садхана їжі

садхана їжі

Садхана ЇЖІ: як вибирати, готувати, споживати.

Згідно з аюрведою, процес вживання їжі – щось близько сакральне, надзвичайно важливе і безпосередньо пов’язане з підтриманням здоров’я. Давня мудрість говорить «ми – те, що ми їмо», що в аюрведою набуває ще більш глибокий зміст: від прийнятої нами їжі залежить не тільки будова і ріст клітин, але і душевна рівновага, настрій і навіть характер.

Якість їжі

«Їжа, що пройшла належну і сприятливу обробку (шляхом правильного приготування і з додаванням спецій, що сприяють травленню), збагачена корисним і приємним смаком … володіє чудовим смаком, що є чистою, теплою і свіжою вважається здоровою» – таке визначення їжі, сформульоване древнім мудрецем Сушрутою більш 5 000 років тому, залишається актуальним і донині.

Дійсно, їжу слід вибирати виходячи зі своїх індивідуальних потреб і переваг, закладених в Пракріті (індивідуальної конституції кожного). Сучасне розуміння вітамінів і «корисної» їжі суперечить  основному поняттю сили вогню травлення (агні) за аюрведою: якщо сила травлення недостатньо висока, людина просто-напросто не зможе переварити і наситити свій організм корисними продуктами. Крім цього, те, що корисно одному, може завдати шкоди іншому. Здавалося б, салати показані до вживання всім. Але якщо людям типу Капха вони дійсно корисні, то людям типу Вата не слід зловживати ними. Тому в першу чергу при виборі продуктів слід враховувати свою індивідуальну конституцію.

За йогічною традицією меню має складатися на 2/3 з продуктів лужної групи (овочі, стиглі фрукти, бобові, крупи, молочні продукти, гхі) і на 1/3 з продуктів кислотної групи (рафіновані вуглеводисті продукти, випічка, солодощі, рис, а також якщо ви не-вегетаріанець, м’ясо, риба, яйця). Жири, якщо їх вживати в помірній кількості, вважаються нейтральною групою і не несуть шкоди; при надмірному їх застосуванні вони закисляють кров, як і продукти кислотної групи.

Кожен прийом їжі, а їх має бути не більше трьох протягом дня, має наповнювати ваш шлунок: на 1/3 їжею, на 1/3 рідиною і 1/3 об’єму лишається вільною для повітря. Лише за таких умов тілесний вогонь джатхара-агні здатен перетравити вміст шлунку, і вивести відходи природнім шляхом, не лишаючи неперетравлених відходів – токсинів, ами.

Пам’ятаємо, що їжа в ідеалі трансформується на Расу (чистий продукт для енергії, синтезу клітин і оновлення тканин тіла), і Малу (перетравлений продукт, що виводиться природнім шляхом з калом і сечею). Натомість при хибному харчуванні утворюється третій, отруйний продукт “неперетравленого”, “незвареного”, наслідок того, з чим не впорався джатхара-агні. Цей продукт зветься Амою. Саме він стає причиною втрати енергії, аутоінтоксикації тіла, захворювань, що проявляються у будь-яких органах. Адже Ама, при накопиченні в ШКТ, розповсюджується усіма каналами тіла, і локалізується саме там, де орган найбільш уразливий, ослаблений в силу різних причин, в т.ч. спадкових (кармічних). Так виникає більшість хвороб фізичного тіла.

прасад

Процес приготування.

Процес приготування їжі – невід’ємна частина здорового раціону. Їжа, приготована вами або членами вашої родини, набагато корисніше будь купленої в магазині або ресторані. При приготуванні їжі для себе і близьких ви природним чином вибираєте найкращі продукти та найбільш здорові способи приготування. Більш того, під час приготування їжі, ви наповнюєте її позитивними вібраціями (якщо, звичайно, ви готуєте не в поганому настрої).

Існує кілька простих правил, які допоможуть зробити ваші відносини з їжею здоровими і гармонійними:

1)Віддавайте перевагу приготовленій, а не сирій,  їжі: вона легко засвоюється і підтримує здорову функцію вогню травлення. Найкраще засвоюється варена і приготована на пару їжа – супи, каші, рагу, пудинги і теплі напої.

2)Кращими матеріалами для приготування їжі є чавун, мідь і залізо. По можливості відмовтеся від готування в алюмінієвих і тефлоновим каструлях і сковорідках – ці матеріали виділяють канцерогенні речовини, здатні накопичуватися в організмі і провокувати виникнення захворювань.

3)Готуйте на заздалегідь очищених поверхнях, використовуючи чисті прилади і посуд. Чистота на кухні налаштує вас на медитативний приготування їжі, що позначиться на її якості благотворним чином.

4)Вибирайте чисту воду для приготування їжі. Фільтрована, колодязна, тала або добута з джерела вода несе в собі набагато більше корисних елементів і життєвої енергії, ніж міська трубопровідна.

5)Дотримуйтеся вимочування  продуктів в воді. Це допоможе очистити і вимити зайвий крохмаль зі злакових культур, пом’якшити і забезпечити швидке приготування бобових культур, частково вивести нітрати і хімікати з овочів і фруктів,  розм’якшити горіхи і насіння.

садхана їжі

Церемонія прийняття їжі

Вживання їжі дарує життя. Сам процес, згідно аюрведою, є надзвичайно важливим не тільки для фізичного здоров’я, а й для розвитку усвідомленості. Тому так важливо ставитися до прийому їжі з належною повагою і серйозністю. Згідно аюрведою, прийняття їжі – медитація або усвідомлене занурення в процес, що дарує силу, гармонію і життєву енергію. Для того, щоб отримати максимальний ефект від цієї церемонії, важливо дотримуватися простих правил.

1)Перед початком трапези слід сісти в зручну позу, максимально розслабитися, сконцентрувати увагу на смак, текстуру і запаху їжі. Це дійсно сприяє поліпшенню травлення.

2)Їжу слід вживати тільки при наявності належного голоду і сильного вогню травлення. Не слід вживати їжу, якщо попередня ще не переварити (Симптоми – відсутність голоду, тяжкість, сонливість, відрижка зі смаком попередньої їжі і т.д.).

3)Полощіть рот кілька разів протягом прийому їжі – це потрібно для того, щоб очистити порожнину рота і язик не тільки від залишків їжі однієї страви, а й від його смаку, допомагаючи розкрити і насолодитися смаками інших страв.

4)Після прийому їжі слід сісти в зручну позу «короля на троні» до того, поки не пройде відчуття напруги в області живота. Після цього слід трохи прогулятися, а потім ненадовго прилягти на лівий бік (але не спати!).

сабджи з паніром

За аюрведою є і загальні настанови щодо вибору їжі. Існує ряд правил, прийнятних для усіх Пракріті. Це не що інше, як розумний підхід до вибору продуктів.

1)Не слід вживати брудну, заражену, отруйну, недоїдену кимось (включаючи тварин і комах), що містить камені або землю, несмачну (щодо особистісних переваг), несмачну, гнилу або зіпсовану їжу.

2)Їжа не повинна бути заздалегідь (більше 24 годин) приготовленої, занадто твердої, холодної, повторно розігрітій, не до кінця процеженной і збитою.

3)У їжі повинні бути присутніми всі 6 смаків: солодкий, солоний, гіркий, терпкий, гострий і кислий.

4)Ніколи не слід вживати їжу виключно одного смаку.

5)Не варто засновувати раціон виключно на овочах.

Садхана їжі

ЗВИЧКИ ХАРЧУВАННЯ

Корисні звички харчування:

– Вибирайте їжу відповідно до своєї конституції. Правильно обрана їжа буде живити організм, не порушуючи рівноваги дош.

– Віддаючи перевагу тій чи іншій їжі, приймайте до уваги погоду і пору року.

– Підготовлена ​​власними руками їжа краще, ніж напівфабрикати.

– Тепла, волога, рідка їжа краще, ніж важка, суха і тверда.

– Кожен прийом їжі (або принаймні один раз в день) повинен включати в себе всі 6 смаків.

– Їжте свіжу їжу (тільки що приготовлену або, в крайньому випадку, приготовлену сьогодні), найкращої якості, яку ви тільки можете собі дозволити.

– Не їжте холодну їжу.

– Приймайте їжу лише тоді, коли ви голодні, але не раніше 3-4 годин після попереднього прийому, якщо їжа переварена.

– Не пийте, якщо не відчуваєте спрагу. Якщо ви голодні, але замість їжі п’єте, рідина буде розбавляти травні ферменти і послаблювати травний вогонь.

– Для кращого перетравлення і засвоєння їжі використовуйте спеції.

– Їжте сидячи. Не їжте стоячи, лежачи, під час ходьби.

– Під час їжі не читайте, не дивіться телевізор і не відволікайтеся на розмови. Зосередьтеся тільки на процесі поглинання їжі.

– Не слід їсти в підвищеному емоційному стані (збудження, злість, занепокоєння, печаль). Зачекайте, поки свідомість заспокоїться.

– Ретельно пережовуйте їжу, роблячи щонайменше 15 жувальних рухів на ковток. Це дає можливість травним ферментам в роті як слід виконувати свою роботу.

– Не з’їдайте більше, ніж можете утримати в складених «човником» долонях. Переїдання поступово розтягує шлунок і тому, щоб відчути насичення, буде вимагатися більше їжі, ніж це дійсно необхідно організму. Надлишок їжі не перетравлюється належним чином, в результаті в шлунково-кишковому тракті утворюються токсини.

– Наповнюйте третину шлунка їжею, третина – водою, а одну третину залишайте порожньою. Таке співвідношення сприятливе для діяльності травних ферментів.

– Не пийте за їжею фруктових соків або крижаних напоїв; запивайте їжу невеликою кількістю теплої води.

– Не піддавайте тепловій обробці мед: він стає подібним клею, який прилипає до мембран і забиває тонкі канали.

– Ніколи не поєднуйте прийом молока зі свіжими плодами, м’ясом або рибою – це несумісні комбінації продуктів. Не можна вживати молоко з продуктами, які мають кислий або солоний смак. Молоко можна пити тільки кип’яченим і теплим (можна з цукром), бажано зі спеціями (з шафраном, кардамоном і куркумою).

– Уникайте вживати дині і зернових разом. Диня перетравлюється швидко, в той час як зернові довго. Ця комбінація засмучує шлунок. Диню взагалі слід їсти окремо від усіх продуктів.

– Не їжте на ніч. Вечеря повинна бути не менше, ніж за 2 години до сну. Не можна їсти їжу з кислим і солоним смаками перед сном (наприклад кефір).

DSCN1677 – копія

Нездорові звички харчування:

– Переїдання.

– Прийом їжі через невеликий проміжок часу після ситної трапези.

– Пити занадто багато води за їжею або не пити зовсім.

– Пити сильно охолоджену воду.

– Їсти при запорах.

– Їсти в невідповідний час доби – занадто рано або занадто пізно.

– Їсти дуже багато важкої їжі за раз або занадто мало легкою.

– Їсти фрукти або пити фруктовий сік разом з іншою їжею.

– Їсти, не будучи голодним.

– Відчувати сильні емоції під час їжі.

– Вживати несумісні продукти.

– Перекушувати між регулярними прийомами їжі або харчуватися нерегулярно.

Окремо слід зупинитися на вживанні в їжу м’яса. Їжа, отримана в результаті вбивства тварин, дає фізичну енергію і силу, надаючи при цьому шкідливу побічну дію. Безпосередньо перед смертю тварина відчуває страх і гнів. Кожній емоції відповідає органічна сполука, у випадку бійні – це гормони стресу, які надходять в наш організм під час поїдання м’яса забитої тварини. І чим частіше ми їмо м’ясо, тим швидше це призводить до зношування імунної системи, а також інших тканин і органів.

М’ясо збуджує гнів, а отже, – пітту, тому що гнів – гаряча емоція. М’ясо перетравлюється важко, тим самим створюючи велике навантаження на травний вогонь (джатхара-агні). Останні дослідження показують, що м’ясоїди (особливо ті, хто їсть червоне м’ясо) більш схильні до серцево-судинних, дегенеративних і пухлинних захворювань. З точки зору ментального здоров’я гормони гніву і страху в м’ясі створюють раджас і тамас в розумі, затьмарюючи саттву і розмиваючи сприйняття.

 Саме з цієї причини м’ясо, яким би поживним  воно не було, не може вважатися сприятливим продуктом: воно несе в собі енергію смерті, насильства і розпаду, його супроводжують такі негативні емоції, як страх і ненависть.

Закон подібного в подібному: «…Виробляючи зміни у Всесвіті, ти змінюєш своє тіло. Змінюючи своє тіло, ти змінюєш Всесвіт. Неважливо, чи зміни відбуваються всередині, чи зовні». Тобто, якщо ставишся до Природи, частиною якої ти є, як до самого себе, любиш усі живі істоти , як  проявлені  творіння, і не несеш їм шкоди і загибелі, то й твоє тіло і душа є здорові і неушкоджені.  Саттва-гуна – гуна благости. Що означає здорове збалансоване харчування з точки зору Йоги і Ведичного знання взагалі? Принцип АГІМСА – не нашкодь. Ми не маємо жодного права вбивати живих істот і поїдати їхню плоть. М’ясо, риба, яйця (продукти кислотної групи, які закислюють кров, така кров сама стає хворою, і втрачає свої основні функції) є повільною отрутою для наших тіл, на фізичному і тим більш тонкому, енергетичному планах.
DSCN1665
Плоть тварин, м’ясо, яке люди згубно для себе, звикли споживати, як їжу,  є антигеном для організму людини і отрутою для усіх систем. Найгостріші  патології  сучасного людства поширились разом з поширенням  м’ясоїдства, так само як і гріхопадіння людства. Рак, діабет, серцево-судинні захворювання, артрози, поліартрити, епідемії грипу і постійні мутації вірусів пов»язані напряму з забрудненням, аутоінтоксикацією, зашлакованістю тіла людини і , як наслідок, закисленням крові і пригніченням імунної системи організму. Навіть якщо людині , що вживає ці згубні продукти,  вдається прожити відносно здорове і довге життя, реакції отримають її нащадки. Йдеться про генні  порушення. Те ж саме стосується і алкоголю і табакокуріння, як аутоінтоксикації. Отже, усі, хто знайшов у собі сміливість стати на шлях йоги, має усвідомити принцип АГІМСА – не нашкодь світу, що тебе оточує і частиною якого є ти. І не нашкодь собі, бо ти є  Він. Гуруджі Б.К.С.Айєнгар вчить: “Практикуючи йогу неодмінно налаштовуй розум на вегетаріанство. Йогічні асани, пранаями, бандхи, крійї несуть здоров’я і стійкість лише тим, хто відповідно харчується. Усі йогічні теніки несуть загрозу здоров’ю тих, хто харчується плоттю втілених істот – м’ясом. рибою, яйцями, морепродуктами. Йогічна практика для таких людей лише прискорює вияв патологічних змін в організмі. Не усі вегетаріанці дотримуться йогічних принципів. Але усі йогіни мають бути вегетаріанцями.”

Як розцінюють м’ясоїдство прадавні культури і молоді релігії? Читайте тут:

http://vedaem.com.ua/vegetarianstvo/

І наостанок: прийняття їжі допомагає пізнати себе краще. Просто провівши один день за усвідомленим вибором продуктів, процесом їх приготування і вживання замість «перекусів на льоту» або «вечерь з планшетом» допоможуть відкрити захоплюючий світ ваших справжніх смаків і уподобань, функціональної діяльності вашого організму і подяки приборканого на час розуму.

Аюрведа. Наука Життя.

Як визначити ваш соматотип і підібрати вірний раціон харчування? Спробуйте самостійно за посиланням, на сайті Шрі Харі Даса:

http://vedaem.com.ua/pitanie/