Menu

Йога-кухня

ПРАСАД

  Вегетаріанська йога-кухня. Цього літа, на турах 1-15 липня і 1-15 серпня, для гостей йогатабору готуватиме  наш кухар-вайшнаві. “Їжа для душі” – свіжа, приготовлена в чистоті, з найкращих продуктів, і при благостному стані розуму,  запропонована Богу – Прасад, буде нашим неодмінним атрибутом. Прасад сам по собі є могутнім засобом, здатним очистити тіло і розум. Більшість страв ми готуватимемо на сільській печі на дровах. Домашнє сільське молоко, панір, пахта(аюрведичний йогурт), гхі (топлене вершкове масло),  свіжі овочі і фрукти, ягоди, зерно-бобові, індійські спеції, горіхи, кунжутна, оливкова, і гірчична олія – основні продукти, з яких готується наша їжа для душі.

Надаємо меню на 3 дня:

Перший день:

Сніданок: солодкий молочний рис з ізюмом, курагою і горіхами, йога- чай з булочкою;

Обід: дал (східний суп з бобових), сабджи (овочеве рагу з паніром), чапаті (індійський хліб), Лимонад з м’ятою. Кхір (святкова індійська страва);
Вечеря: вегетаріанський бургер, грецький салат з шпинатом, гаряче молоко з куркумою і  східними солодощами.

Другий  день:

Сніданок: вівсяна каша з домашнім йогуртом і фруктовим асорті, домашнє печиво;

Обід: борщ вегетаріанський, сабджи з броколі і перцем, котлети вегетаріанські, азіатський салат з апельсином, шпинатом, авокадо; пурі (смажений індійський лаваш);
Вечеря: рис з шпинатом, гаряче молоко з куркумою,  чапаті або печиво.

20170703_141536
Третій день:

Сніданок: солодкий морквяний кхір, халава, йога-чай;
Обід: суп-пюре з шпінатом, печена картопля з паніром “гауранга”, джінджер-бір   (імбирний газований напій), йога-шарики;
Вечеря: кічері, або  вегетаріанська піца, салат, гаряче молоко з куркумою.

На протязі дня відвідувачі табору мають можливість випити йога-чай і «підкріпитись» випічкою в будь-якій час.

ПРАСАД

Прана, життєва енергія, –  саме та субстанція, з якої утворено проявлений матеріальний світ. Це і повітря, яким ми дихаємо, вода і їжа, яку споживаємо, щоб підтримувати життєздатність тіла. Повноцінне очищення організму на фізичному,  ментальному , енергетичному  рівнях  можливе  лише за умови повної відмови від продуктів, які  забруднюють і зашлаковують організм,  «блокують» імунну  систему.

20170705_134655

Вегетаріанська кухня, збалансоване харчування, яке ми пропонуємо,  надає достатньо енергії для активного способу життя і відновлення фізичних сил, зростання рівня фізичних якостей в любій віковій категорії.

За бажанням ви  зможете  навчитися  приготуванню  страв індійської  та  всесвітньої йога-кухні у нашого йога-кухаря, який має великий досвід обслуговування йога-фестивалів, і готовий надати усім бажаючим  кулінарні майстер-класи. А такожознайомитись з церемонією освячення Прасаду.

сабджи з паніром

20170705_140825

Закон подібного в подібному: «…Виробляючи зміни у Всесвіті, ти змінюєш своє тіло. Змінюючи своє тіло, ти змінюєш Всесвіт. Неважливо, чи зміни відбуваються всередині, чи зовні». Тобто, якщо ставишся до Природи, частиною якої ти є, як до самого себе, любиш усі живі істоти , як  проявлені  творіння, і не несеш їм шкоди і загибелі, то й твоє тіло і душа є здорові і неушкоджені.  Саттва-гуна – гуна благости. Що означає здорове збалансоване харчування з точки зору Йоги і Ведичного знання взагалі? Принцип АГІМСА – не нашкодь. Ми не маємо жодного права вбивати живих істот і поїдати їхню плоть. М’ясо, риба, яйця (продукти кислотної групи, які закислюють кров, така кров сама стає хворою, і втрачає свої основні функції) є повільною отрутою для наших тіл, на фізичному і тим більш тонкому, енергетичному планах.

20170706_202104 Плоть тварин, м’ясо, яке люди згубно для себе, звикли споживати, як їжу,  є антигеном для організму людини і отрутою для усіх систем. Найгостріші  патології  сучасного людства поширились разом з поширенням  м’ясоїдства, так само як і гріхопадіння людства. Рак, діабет, серцево-судинні захворювання, артрози, поліартрити, епідемії грипу і постійні мутації вірусів пов»язані напряму з забрудненням, аутоінтоксикацією, зашлакованістю тіла людини і , як наслідок, закисленням крові і пригніченням імунної системи організму. Навіть якщо людині , що вживає ці згубні продукти,  вдається прожити відносно здорове і довге життя, реакції отримають її нащадки. Йдеться про генні  порушення. Те ж саме стосується і алкоголю і табакокуріння, як аутоінтоксикації. Отже, усі, хто знайшов у собі сміливість стати на шлях йоги, має усвідомити принцип АГІМСА – не нашкодь світу, що тебе оточує і частиною якого є ти. І не нашкодь собі, бо ти є  Він. Гуруджі Б.К.С.Айєнгар вчить: “Практикуючи йогу неодмінно налаштовуй розум на вегетаріанство. Йогічні асани, пранаями, бандхи, крійї несуть здоров’я і стійкість лише тим, хто відповідно харчується. Усі йогічні теніки несуть загрозу здоров’ю тих, хто харчується плоттю втілених істот – м’ясом. рибою, яйцями, морепродуктами. Йогічна практика для таких людей лише прискорює вияв патологічних змін в організмі. Не усі вегетаріанці дотримуться йогічних принципів. Але усі йогіни мають бути вегетаріанцями.”

20170712_120547Шрі Свамі Шивананда, видатний йога-терапевт минулого століття, твердить: ніякі ліки, навіть сильнодіючі, не в змозі перебороти хворобу, якщо ви не влаштували правильний раціон харчування. Йога – практика, що її дотримуєшся, без застосування саттвічного харчування, може стати згубною, бо лише прискорить дію внутрішніх патологічних змін. Людина, яка харчується за правилами саттви – гармонії, здатна  вилікуватись і досягнути стійкості здоров’я, навіть не практикуючи фізичні вправи.

Надаємо рекомендації  від Бориса Рагозіна, визнаного лікаря-аюрведа:

1) Сніданок має бути легким, після сходу Сонця; обід має включати усі 5 смаків;  легка вечеря, без продуктів, що утворюють слиз, до заходу Сонця. Не вживати “перекусів”,  проміжок між прийомами їжі – не менше 3-х годин!

2) Запивати їжу теплою водою або напоєм, саме під час вживання їжі, а не заздалегідь або після.

3) Застосовувати в стравах сумісні продукти, наприклад, не комбінувати йогурт з фруктами і ягодами, кисло-молочні продукти з молоком; не змішувати тушені овочі з сирими; овочі з фруктами та ін.;

4) Дослухатися свого шлунку,  а не “розуму”, щоб розрізнити дійсний голод від хибного апетиту, “емоційного” . Важливо раз на рік робити детокс організму, т.як зашлаковані системи дають збій, і їх сигнали до головного мозоку часто трактуються, як почуття голоду, хоча насправді організм вимагає очищення і звільнення від токсинів і кислотних отрут, солей, шлаків.

5) Не вживати холодних льодяних напоїв, ні в яку пору року! Охолоджені нижче кімнатної температури напої діють на ШКТ таким чином, що їжа, яка вживається разом з ними, не встигає пройти травлення в шлунку,  а відразу, неперетравлена, проштовхується в кишечник, і там зазнає зігнівання.  Шлунок лишається порожнім і  відчуття голоду не задовільняється. (Тому люди, що харчуються  гамбургерами і катроплею фрі, запиваючи їх колою з льодом, часто мають зайву вагу, бо не втамовують голод, чим збільшують статки  фастфудів, купляючи подвійні порції). Окрім цього охолоджені і  льодяні напої (кола з льодом, т.ін.) не втамовують спрагу в спекотні сезони, а вимагають від організму багато корисної енергії для їх “підігріву” і перетравлення, чим викликають втому і слабкість.

6) Вживати свіжо-приготовлену їжу. Намагатися не вживати продукти, що містять консерванти. Також некорисними і небезпечними є “знежирені” продукти, наприклад знежирене молоко, т.як в ньому неприроднім шляхом видозмінено  формулу молока.

7) Назавжди відмовтеся від використання мікрохвильвих пічок для приготування або підігріву їжі! Структура поживних речовин змінюється під дією хвильового випромінювання, система травлення людини неспроможня засвоїти таку “їжу” з користю.

8) Пам’ятайте “золоте правило”: з-за столу слід вставати з відчуттям легкого насичення, не переїдати ні в якому разі! Надмірна їжа не перетравлюється , а перетворюється на аму – токсин, що розноситься усіма каналами по тілу і утворює небезпеку ураження найбільш слабких органів і систем, викликає патологічні зміни в тканинах і органах.

20170703_132336